lördag 20 februari 2010

Om fördelen att bo på en kulle

Mellan OS-sändningar och eget låtspelande fastnade jag i dag vid ett program på Kunskapskanalen, som handlade om Svarta Havets uppkomst. Det var ett mycket intressant och samtidigt skrämmande scenario, som forskare tror sig ha starka belägg för.
 
Sammanfattningsvis gick det ut på, att det som nu är Svarta Havet tidigare var en insjö i en bördig dalsänk med stora samhällen runt stränderna. För 8000 år sedan skedde en kraftig uppvärmning av planeten, lik den som nu pågår, och de stora inlandsisarna smälte och höjde havsnivån. 
 
Från Medelhavet steg då vattennivån i Bosporen, så att tröskeln översvämmades och fyllde hela dalen med saltvatten, som dränkte hela samhällena fullständigt och blev upphovet till de olika syndaflodslegender, som finns i flera olika religioner. Man har med hjälp av en miniubåt funnit spår av människoboningar på 90 meters djup och man har i sedimenten kunnat konstatera ett ytligare lager med havssnäckor och ett djupare lager med sötvattenssnäckor som bevis för teorin. Vid samma tillfälle skall Östersjön ha förvandlats till salthav, när tröskeln vid nuvarande Öresund översvämmades.
  Nu Kan man visa i datoranimeringar hur en motsvarande havsnivåhöjning skulle påverka t.ex. Manhattan, som skulle förvandlas till ett modernt men obeboeligt Venedig. Med all den samlade centra för världshandel
och globala nätverk som finns där skulle detta skapa totalt kaos. 
  Samtidigt måste man ju då också ifrågasätta detta, att det är vi människor som förorsakar den nuvarande uppvärmningen med vår livsstil. Vi bidrar säkert, men för 8000 år sedan måste det ha varit helt andra faktorer och vad säger, att det inte är det nu också? Orkanen Katrina, som dränkte 80 % av New Orleans, var nog bara en förvarning om kommande översvämningskatastrofer, som är det som människan har svårast att skydda sig mot. Det är klart det är en fördel att bosätta sig på en kulle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar