söndag 27 januari 2008

Visans vänner


Visans vänner från Hangö gästade Stockholm


I Salemskyrkan på Folkungagatan i Stockholm arrangeras visprogram ungefär varannan vecka och i går gästades kyrkan av Visans vänner från Hangö i Finland. Det var ett samarbete med Samfundet Visans Vänner i Stockholm och efterfesten ägde rum i dess hägn. Det blev många timmar i visornas värld och i goda kamraters sällskap.
  Två saker skiljer svenska och finländska visframträdanden. Dels att de finländska till 90 procent har en finstämd framtoning, som i svenska öron kan bli lite för enahanda. Dels att svenska vissångare har längre presentationer och liksom pratar sig in i visan, medan de finländska helst bara sätter igång och sjunger efter att ha talat om visans namn och kanske vem som har gjort den.
  Några av vännerna från Hangö har vi träffat tidigare, för tio år sedan, under "Skärgårdens visturné" på den åländska skutan Albanus. Därför var det naturlig vid festen efter konserten att återknyta till sådant vi upplevat och sjungit då. Särskilt roligt var det att återknyta kontakten med Pigge Svenskberg, en av de få i gruppen som framför sina egna visor med en stor dos humor. Nu presenterade sig även hans tämligen nyblivna maka Ika som en mycket humoristisk vissångerska, så de blir säkert ett bra radarpar i den finlandssvenska vissfären.
  Vi reste kommualt och blev på så sätt borta nästan ett halvt dygn för detta evenemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar