tisdag 22 januari 2008

Guldbaggar

Vi såg den festliga guldbaggegalan i går kväll och gladdes alldeles speciellt åt dem som fick de stora prisen. Roy Andersson, som under många år var uträknad som långfilmsregisör, och som med sina två senaste filmer visat vilken enastående och egensinnig filmskapare han är.
  Michael Segerström, som man i filmiska sammanhang bara sett i småroller. Här fick han förtroendet att göra en huvudroll och gjorde det med den äran. Dessutom höll han ett mycket roligt tacktal.
  Sofia Ledarp, som fick sitt filmiska genombrott med rollen som misshandlad hustru i "Den man älskar", en svår roll och ett viktigt ämne att gestalta. Jag såg henne på en bild i en veckotidning, där hon var på en filmpremiär innan den här filmen kom ut. Där fick hon inte ens ett namn utan nämndes bara som vänninna till den mera berömda skådespelerska hon kom i sällskap med.
  Hassan Brijany var verkligen värd sin bagge för bästa manliga biroll, så många sådana som han har förgyllt vår tillvaro med.
  Och Gösta Ekman, som fick hederspriset, vilka ovationer och vilket speciellt tacktal, om allt det vi hinner berätta för varandra under all väntan mellan tagningarna. Det är ju något man känner igen till och med som statist.
  Ordet statist nämndes för övrigt bara en enda gång under galan, utav Roy Anderssons producent. Han lär också vara den regissör som månar mest om sina statister, både lekamligt och när det gäller att ge dem en plats i bildrutan.
  Två bortgångna hyllades också på galan, Ingmar Bergman naturligtvis och Johanna Sällström. I det sistnämnda fallet känns det bara för sorgligt, att ingen inom filmbranchen insåg vilka inre plågor hon brottades med och kom till hjälp.
  Årets Guldbaggegala var nog den mest helgjutna vi sett, ledd med en fantastisk proffsighet och humor av Sissela Kyle och med många roliga kortfilmspasticher emellan baggarna, "Kommisarie Späck" och hans kollega, som har en stående replik i alla lägen: "Oh, fy fan!" Fy fan va bra! För att inte tala om "Dr. Baggenstein" och hans dreglande assistent. Där hade sminket haft roligt.

1 kommentar: