söndag 1 januari 2012

Om att förstå sakernas innebörd

Satt i går kväll ensam och såg Skavlans Nyårsspecial med godbitar från höstens program. Jag fick då återse Håkan Juholt, där han satt och förklarade, att han hela tiden trott, att han gjorde rätt. Han åker nu runt i landet och ber om förlåtelse för att han gjort något som var fel, men som han trodde var rätt. Det borde han ju inte behöva be om förlåtelse för.
   Problemet för Håkan Juholt är inte, att regelverket var så otydligt så det kunde tolkas på olika sätt. Problemet är, att han fortfarande inte tycks inse det orimliga i, att han utanpå sin höga lön skall kunna få ett bostadsbidrag som är tio gånger större än vad jag per månad får ut i pension.
  Problemet är att han, istället för att reagera på och ifrågasätta denna orimlighet bara bortförklarar det med, att han trodde han gjorde rätt. Man kan ju inte ena stunden stå och tala högtidligt om barnfattigdomen i landet och i nästa stund själv vältra sig i pengar på skattebetalarnas bekostnad. Då blir budskapet inte trovärdigt.
   Det ställdes stora förväntningar på Håkan Juholt, efter talet han höll vid installationen till ny partiledare, där han initialt lyfte fram kulturfrågorna som en viktig del av politiken. Jag höll nästan på att gå med i partiet på kuppen. Sen har det visat sig, att det bakom ordflödet är tomt på konkretioner, om vad som skall och behöver göras för att rätta till bristerna i samhället. När jag nu såg Håkan Juholt ännu en gång sitta och föklara sig i Skavlansoffan, kom jag tyvärr alltmer att tänka på Nalle Puh.

2 kommentarer:

  1. problemet är inte mannen i sig utan de som fört fram honom som kandidat- som inte har haft så till pass människokännedom och magkänsla att kunna se igenom honom och hans personlighet. Jag reagerade starkt p å att han vid en tidpunkt sade att han mådde bäst i blåsväder och att det triggade honom att prestera bättre- sådant svabbel.

    Hans syn på att i spel inte låta barnen vinna var också väldigt konstigt. Jag gillar Nalle puh men Håkan J låtsas vara en våt hund som tigger om att bli klappat- fast han pinkar på golvmattan- usch- synd om Sverige ...och vår solidaritet och folkhemmet...helt borta. Kollade på tv om hur Europa blivit blått sedan 2006.. tänker med fasa på hur det såg ut innan andra världskriget.

    SvaraRadera