söndag 3 april 2011

Kärnkraften, en mardröm för framtiden.

Medan den japanska kärnkatastrofen fortgår utan all mänsklig kontroll, väljer Rapport att prioritera andra nyheter i nyhetsprogrammen. Detta är kanske ett medvetet steg, för att inte skapa panikstämningar och spä på det svenska motståndet mot kärnkraften.
   
Som gammal kärnkraftsmotståndare påminde jag mig en revyvisa jag skrev till Hallstarevyn1983. Marianne Söderberg sjöng den så fint med en docka på armen. Med sitt lite naiva bildspråk ger den fortfarande en bild av vad det hela handlar om. Avfallsfrågan är ju på intet sätt löst, vare sig här hemme eller i andra länder. Mänskligheten bara samlar på sig ett giftlager, som skall hanteras i många sekler efter vårt frånfälle. Vilken fruktansvärd gåva till våra efterkommande.


Moderns visa
Melodi: Allt under himmelens fäste


Allt under Ålandshavets spegel,
på ett djup du ej kan nå,
i ett rum med dubbla lås och regel,
där skall samlas tunnor små.
De skall sova länge i sin grotta
med nå'nting du inte kan förstå.
O-o-o-o......


Man har lovat mig, min lilla flicka,
att på många hundra år
ingen risk det är, att någon spricka
i det tjocka berget uppstår.
Men min oro, den kan ingen stilla
hur dom lovar, den ändå består.
O
-o-o-o.....


 

3 kommentarer:

 1. Som en annan gammal kärnkraftsmotståndare jag är, så håller jag med. Alternativen har inte de ekonomiska intressena bakom sig, dvs inga pengar till miljön.Klart som korvspad, världen dör för ekonomisk vinst.

  SvaraRadera
 2. Urban.Medin.3 april 2011 03:23

  Det är säkert ett medvetet steg för att inte skapa panik. Plötsligt hör man som sagt ingenting, mer än att man hittat de två arbetare som var saknade. Döda så klart.Se senaste mätningarna i Sverige:http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Om-myndigheten/Aktuellt---Bilagor/Resultat-fran-matningarna-i-Sverige-/

  SvaraRadera
 3. Det går ju förhelvede inte bara och stänga av kärnkraften. Då blir vi utan el. Och om den är dyr nu så går det inte att jämföra med hur dyr den kommer bli med subentionerad miljö-el. Jag vill också ha miljövänliga alternativ. Men det går inte att stå och skrika för miljö-el och sedan säger man att det är dyra elpriser. Vill man ha miljövänliga alternativ ska man också vara beredd och betala det som det faktiskt kostar. Om folk skulle vara villiga att betala så skulle det inte vara något problem. Te.x så ser jag dagligen folk som ena dagen är vrålförbannade och som värnar om närodlat. Sedan nästa dag står man likväl och handlar Euroshopper på Ica. Allt förutom priset talar till det närodlades fördel. Så det brukar jag dra för folk så förstår de vad jag menar.

  SvaraRadera