söndag 16 maj 2010

Osmart Arla

Förpackning
Arlas nya förpackningar


Vi uppmanas att sopsortera för att minska sopbergen och vara klimatsmarta. Då inför Arla en ny förpackning, som inte kan gå direkt  till återvinningen av pappersförpackningar, därför att man har monterat en plastpip på den och den sitter så hårt att, det krävs en ordentligkniv för att få väck den. Undrar hur många som kommer att få skärsår på kuppen? Dessutom försvårar den att skölja ur förpackningen, som man uppmamanas att göra. Det påstås från företaget, att det skulle vara konsumenternas önskemål, att förpackningen nu skall se ut så här. Detta tror jag är rent nonsens.
  Lika dumt är det med pappaersförpackningar, som har ett innerhölje av alluminium, som t.ex. Euroshoppers Juiceförpackningar. Det står på dom att de skall till pappersåtervinningen. Jag stoppar dom numera i spisen och slänger sen det frigjorda alluminiumet i metallåtervinningen. Men det kan ju inte folk göra, som inte har vedspis.

3 kommentarer:

 1. Tobias på Arla19 maj 2010 08:14

  Hur sorteras en mjölkförpackning med skruvkork av plast?Den frågan får vi ibland. Svaret gäller för alla våra mjölk/fil/juiceförpackningar som har en skruvkork av plast . Förpackningen sorteras på samma sätt som de utan plastkorken, men korken skruvas av och läggs bland de hårda plastförpackningarna. Plastdelen som sitter fast i förpackningen får sitta kvar, den separeras sedan bort från pappersfibrena i återvinningsprocessen.Generellt så gäller samma sak för alla förpackningar som består av sammansatta material. De sorteras alltid efter materialslag som har storst vikt i förpackningen. Regeln är att du aldrig ska behöva använda ett verktyg för att separera två material åt. Pappersfibrerna skiljs från plasten i en upplösare med varmt vatten. Pappersfibrerna kan återvinnas till olika pappersprodukter som papperskassar, kartonger etc. Resterna av plast har högt energivärde (> 40 MJ/kg) och energin kan utnyttjas av t ex pappersbruket eller i annan förbränning till energi. Vänligen,Tobias Wåhlén, presschef på Arla

  SvaraRadera
 2. Jag eldar det mesta av mitt avfall som är brännbart! Jag sortera till en viss del.. Men när man läser om att Kina släpper ut lika mycket på en dag som Sverige sparar på "miljövänligt" och sopsortering som blir man inte lite trött på dagens politiker i riksdagen som gör succé på höga bensinpriser och andra tillägg för miljön.. Stäng av kranen istället för att försöka fånga dropparna med hov!

  SvaraRadera
 3. Jag förmodar då, att Arla har uppfunnit en maskin som går på luft för att sortera bort plastdetaljerna. Annars är det där ju bara en ytterligare energislukande detalj.

  SvaraRadera