söndag 12 augusti 2007

Fansjön


Nu skulle det äntligen bli av. Jag har längtat efter att få göra den här rekognoseringsturen i två år och i morgon är semestern slut. Men jag fick ta mig iväg ensam för att komma iväg.


Jag paddlar längs den otillgängliga södra stranden av sjöns norra vinkel. Den ser ut som en vinkelhake på kartan. Viken är full av näckrosor, så man får ta i för att ta sig fram.


Någon har gett sig ut för att försöka fånga en gädda bland näckrosbladen.


Det finns bara en brygga längs den här stranden.


Några fastboende testar en vassklippare för att försöka skapa en öppnare vattenyta:
Här är sannerligen inte lätt att ta sig ned till vattnet från stranden.


Men det finns även några vänligare klippor.


På klipporna ser man tydligt den gamla vattenlinjen avteckna sig.


I den södra vinkeln är det öppnare vatten och lättare att ta sig fram.

Efter en och en halv timmas paddlande är jag tillbaka i den norra viken, men jag skall längst bort till sjöänden genom näckrosorna. Det känns bra i knävecken och armarna när jag skall ta mig ur kanadensaren, men oerhört skönt att premiärturen är avklarad. Några ställen har jag sett som jag vill utforska vidare.

6 kommentarer:

 1. Vare sig jag vill eller ej måste jag erkänna Fan så fina bilder. Men så dumt namn på en så fin sjö. Att du vågade ge dej ut alldeles själv. Tänk om du kantrat! 21.00 TV1 spännande historiaprogram.

  SvaraRadera
 2. Tackar. Jag har flytväst och räds varken fan eller trollen. :0)

  SvaraRadera
 3. Hej fina bilder! Måste vara härligt att paddla kanot där!:)

  SvaraRadera
 4. Hej! Har en liten stuga i Viken vid Fansjön. Mina föräldrar som var djupt religiösa, tyckte inte heller om namnet men lyckades utröna att "fan" var ett gammalt ord för "fjäder" eftersom sjön hade ett rikt fågelliv. Tyvärr är Fansjön döende eftersom man tappar vatten från den och inloppen tycks vara avbrutna. Vi som bott här sedan 40-talet sörjer djupt, men hoppas att vi skall kunna göra något mot den brottsliga verksamheten som tycks pågå mot sjön, under mottot RÄDDA FANSJÖN!

  SvaraRadera
 5. Vera von Otter5 februari 2011 13:52

  Vårt landställe! :)

  SvaraRadera
 6. Henry Sjölander11 mars 2011 02:46

  Kampen mot blad och vass fortsätter

  SvaraRadera